Tvärvetenskap

Stiftelsen vill uppmärksamma personer som gjort en stor tvärvetenskaplig insats som resulterar i ny kunskap som inte hade varit möjlig utan gränsöverskridande samarbete, samt uppmuntra andra att ta steget att samverka över disciplinära gränser.

Integration mellan ämnesområden och ny kunskap är nyckelord

“Jag vill stödja tvärvetenskap och personer som har visat att de kan jobba effektivt ihop med andra fakulteter. Det är med forskning och högre utbildning, som med all annan utveckling, att det ska passa in i samhället och specialiserar man sig för långt inom sitt ämne kan man förlora helhetsperspektivet lite grann”, säger Ingemar Ingemarsson. Det är motiveringen bakom ännu en generös donation som möjliggör Ingemar Ingemarssons pris för tvärvetenskap.

Priset delas ut mot bakgrund av en bred förståelse av tvärvetenskap. Utgångspunkten är att tvärvetenskap kan vara olika saker i olika skeden och kontexter. Stiftelsen betonar betydelsen av innehållsmässig, kunskapsteoretisk och metodologisk integration mellan olika ämnesområden. Härigenom görs en åtskillnad mellan tvärvetenskap och mångvetenskap, där det senare snarare kan beskrivas som samarbete mellan olika kunskapsområden utan ovan nämnda integration.

Stiftelsen vill genom priset premiera utveckling av ny kunskap som inte varit möjlig utan gränsöverskridande arbetssätt och betonar betydelsen av jämbördiga relationer mellan de ingående ämnesområdena.

Stiftelsen vill uppmärksamma en gärning som varit uthållig och gjort avtryck inom forskning, utbildning och/eller samverkan samt personer som uppvisat förmåga att kommunicera och samarbeta med kollegor inom andra områden än det egna.


Vi behöver ständigt hitta nya vägar och arbetssätt för att bli än mer tvärvetenskapliga. Vi ska bidra till samhällets utveckling på bästa möjliga sätt och det gör vi bland annat genom att tänka mer på tvären.

Jan-Ingvar Jönsson, rektor Linköpings universitet